Pointer deed onderzoek naar deze praktijken, aan de hand van de nieuw gedigitaliseerde vastgoedboeken die door de Duitsers werden bijgehouden. Op de digitale kaart die zij maakten is op te maken dat het in Tilburg om minstens 15 panden ging die in de Tweede Wereldoorlog werden onteigend en doorverkocht. Mogelijk zou het in Tilburg zelfs om een veel groter aantal panden kunnen gaan, gezien de omvang van de Joodse gemeenschap in die tijd. 

De gemeente Tilburg zet de laatste jaren stevigere stappen om toe te werken naar een inclusieve stad, waarbij we rekening houden met het verleden en van waar we vandaan komen. De GroenLinks fractie vindt dat we niet de ogen moeten sluiten voor zaken die in het verleden zijn gebeurd. Ook niet wanneer de gemeente Tilburg daar een aandeel in heeft gehad. Het is van belang dat de gemeente Tilburg de feiten onder ogen ziet en nadenkt over een mogelijke compensatie richting nabestaanden of de Joodse gemeenschap.

Hierom stelde ons raadslid Dwayne Heuvelmans de volgende vragen aan het college;

  1. Is het college bekend met het onderzoek dat door Pointer is uitgevoerd? 
  2. Heeft het Tilburgse college onderzoek laten doen naar onteigening van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog? 
  3. Wanneer u dit nog niet heeft gedaan, bent u bereid om dit te gaan doen? 
  4. Ziet u mogelijkheden om een dergelijke opdracht te beleggen, bijvoorbeeld bij het Regionaal Archief Tilburg? 
  5. In hoeverre is de gemeente Tilburg op de hoogte van onteigening van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog?
  6. Zijn daarbij ook gevallen bekend van eventuele doorverkoop naar anderen en/of aankoop door de gemeente Tilburg?
  7. Heeft de gemeente Tilburg na de oorlog openstaande belastingen of erfpachtcanons opgelegd aan terugkerende eigenaren, hun erfgenamen of hun nabestaanden?
  8. Zijn er in het verleden compensatieregelingen voor achterstallige belastingen, erfpachtcanons en/of doorverkoop aangeboden?
    Zo ja; hoe zag dit eruit?
    Zo nee; bent u bereid hiernaar (verder) onderzoek in te stellen met als doel om een compensatieregeling aan te bieden aan nabestaanden dan wel de Joodse gemeenschap?

Wanneer het college terug is gekomen met antwoorden op bovenstaande vragen, zijn deze terug te lezen op onze website.

Wil je meer lezen?
Kijk dan op de website van Pointer, bekijk de dataset van Pointer of lees het nieuwsbericht van NU.nl. Lees hier wat het Brabants Dagblad over de vragen schreef.