Naast OMO, stond de PO-raad, met de behartigers van het basisonderwijs al bij minister Jetten op de spreekwoordelijke stoep. Ook zij voelen de hete adem van komende energierekeningen. Waar de problematiek van de stijgende gas- en energieprijzen een overheidsverantwoording is, heeft Gemeente Tilburg zich al van de ruimhartige kant laten zien door huishoudens al vervroegd steun te geven met het vroegtijdig uitdelen van de energiecompensatie en ook voor studenten een maatwerkoplossing te bieden.
Reden genoeg voor Freke Schellekens van GroenLinks, om samen met de VVD en D66 het college te bevragen wat de rol van de gemeente hierin kan zijn om ook alle leerlingen er warm bij te laten zitten deze herfst en winter.
Namens GroenLinks, D66 en de VVD werden de volgende vragen gesteld in het vragenhalfuurtje:
- Is de wethouder bekend met onderwijsinstellingen in Tilburg die recentelijk een nieuw energiecontract hebben afgesloten en als gevolg hiervan ernstig stijgende kosten zien in verband met de stijgende energieprijzen?
- Zijn er onderwijsinstellingen in Tilburg die hierdoor financieel in de knel komen naar aanleiding van de gestegen energieprijzen? En op welke manier monitort de gemeente het ontstaan hiervan?
- Hoe kan de gemeente waarborgen dat educatie als primaire taak evenals aansluitende doelen zoals o.a. geformuleerd in de Lokale Educatieve Agenda (LEA), niet onder druk komen te staan, wanneer er sprake is van mogelijke financiële druk als gevolg van de stijgende prijzen?
- Bent u voornemens de scholen te compenseren of anderszins bij te staan wanneer er sprake is van significant gestegen energiekosten?
- Hoe kijkt de wethouder naar de plicht van onderwijsinstellingen om ruimtes te ventileren voor het tegengaan van verspreiden van corona, volgens de eerder opgestelde richtlijnen, in combinatie met de stijgende kosten die gepaard gaan met het verwarmen van bijvoorbeeld de klaslokalen?
- Door de grote drukte bij isolatie- en verduurzamingsbedrijven gaat het onderwijsinstellingen niet lukken om gebruik te maken van de bestaande regelingen in het kader van verduurzamingplanning voor maatschappelijk vastgoed voor deze winter. Zijn er manieren waarop de gemeente deze onderwijsinstellingen specifiek bij kan staan gezien de voorgenoemde plicht tot ventilatie en de verhoogde urgentie die hieruit voortvloeit?
Wethouder Lahlah wist aan te geven dat deze zorgen niet op zich staan, maar dat er bredere zorgen zijn over de energietoeslag. Ook de cultuurinstellingen, ondernemers en sportorganisaties kennen deze zorgen. Daarbij stelde wethouder Lahlah dat de rijksmaatregelen aangaande het steunpakket voor de stijgende energieprijzen onder de loep genomen worden, om vervolgens te onderzoeken welke lokale aanvullingen daarbovenop nodig zijn om de onderwijsinstellingen, maar ook de ondernemers, cultuurinstellingen en sportclubs te ontzorgen.
Wil je de vragen terugzien met beantwoording van wethouder Lahlah, bekijk hier de video.