De nieuwste soa-cijfers maken duidelijk dat jongeren in Nederland onvoldoende geholpen worden om verstandig om te gaan met soa-risico’s. Waar in 2019 nog 19% van de testen positief was, is dit vier jaar later gestegen naar 27%. En dan te bedenken dat dit gaat om het vindpercentage; hier zijn niet de positieve testen afgenomen door huisartsen en personen die gebruik hebben gemaakt van zelftesten in opgenomen. Een soa hoeft bovendien niet altijd meteen klachten te geven, en daarom is het dus belangrijk in te zetten op meerdere sporen.

Vraag en aanbod
De GGD ontvangt van het RIVM Centrum Infectieziektebestrijding een (gelabelde) subsidie voor de Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg. Vanuit deze asg-regeling kan een aantal groepen naar de Centra Seksuele Gezondheid bij de GGD voor gratis en, indien gewenst, anonieme - aanvullende seksuele gezondheidszorg zoals een soa-test. De vraag aan het CSG is echter al jaren groter dan het aanbod van testen, erkent ook het college in de antwoorden. De landelijke aanvullende seksuele gezondheidszorg regeling (ASG-regeling) van het RIVM kent sinds 2015 een financieel plafond, waardoor uitbreiding niet mogelijk is vanuit deze regeling.

Tweesporenbeleid
Uit onderzoek onder jongeren (‘Seks onder je 25e’, 2023) blijkt namelijk dat steeds minder jongeren bij seks een condoom gebruiken en de cijfers van het RIVM van vorig jaar laten ook zien dat het condoomgebruik afneemt onder jongeren. Voorkómen is altijd beter dan genezen. Sinds de landelijke Vrij Veilig Campagnes zijn gestopt, al meer dan 10 jaar geleden, krijgen jongeren onvoldoende herinnering om zich te beschermen tegen soa’s. Volgens het college is het dringend tijd voor nieuwe nationale Vrij Veilig campagnes, waarin gezond seksueel gedrag wordt gestimuleerd, zoals condoomgebruik, vaccinatie tegen soa’s en testen op soa’s en hiv.

Publiekscampagne
Een publiekscampagne biedt mogelijk uitkomst en het college verkent hierin de mogelijkheden. Ook seksuele vorming en preventie op scholen is essentieel. Dwars tegen de radicaal-rechtse stroom in, waarin deze voorlichting onder kinderen stelselmatig ernstig wordt gepersifleerd. GroenLinks-raadslid Nicky van Wanrooij hekelt de nieuwe soort preutsheid die soms de kop opsteekt: “Willen we erger voorkomen is het juist cruciaal om plezier, eigen regie en keuzevrijheid bij seks centraal te stellen. Een lokale of regionale campagne met een sekspositieve benadering kan daarin een mooi vertrekpunt zijn.”