Gemeente Tilburg heeft eerder soortgelijke donaties gedaan, zoals bij de aardbevingen in Marokko en Turkije. In de gemeenteraad kwamen vragen over of de keuzes die we daarbij maken niet arbitrair zijn en of het wel de taak is van de gemeente om de algemene reserves over de grenzen uit te geven. Hierom werd op 1 juli j.l. het besluit Noodhulp bij mondiale rampen genomen. Hierbij stelde de raad uitgangspunten vast op basis waarvan we als gemeente bepalen om bij te dragen aan het verlenen van noodhulp bij mondiale rampen. Een de eerste versie van dit voorstel was Tilburgse betrokkenheid in de vorm van inzamelingsacties of donaties vereist, voordat het college een voorstel kon doen om over te gaan op doneren. GroenLinks en D66 dienden samen een voorstel in om dit kader te wijzigen, dit aangezien wij stelden dat de betrokkenheid van Tilburgers zich ook op andere wijzen kan uiten. Denk ik het geval van de huidige donatie aan de studentenprotesten op de campus van de Universiteit of de  Free Palestine March eerder dit jaar. Ook kunnen inwoners betrokken zijn bij de ramp en haar slachtoffers, maar hebben inwoners niet altijd de tijd of de financiële middelen om zelf een actie op te zetten, maar willen zij wel graag hulp bieden. Wanneer de landelijke betrokkenheid zeer groot is, mogen we ook aannemen dat er vanuit Tilburgers de behoefte leeft om hulp te bieden. 

Middels het amendement 'Tilburgers zijn betrokken wereldburgers' zorgden Freke Schellekens van GroenLinks en Sofia Schampers van D66 tot het wijzigen van de uitgangspunten op basis waarvan noodhulp verleend wordt.
Hierbij zijn de uitgangspunten als volgt: 

"Als er een mondiale humanitaire ramp plaatsvindt, de volgende twee uitgangspunten te hanteren om te bepalen of we als gemeente bijdragen aan het verlenen van noodhulp:
1. Als de Tilburgse samenleving in het geval van een humanitaire ramp elders in de wereld in actie komt,ondersteunen en faciliteren we deze initiatieven met expertise, netwerk, beschikbare financiële middelen ofmiddelen ‘in natura’.

2. Bovenop het ondersteunen en faciliteren van initiatieven uit de Tilburgse samenleving zoals beschreven onder uitgangspunt 1 kan de gemeenteraad besluiten tot het bijdragen aan noodhulp door een geldbedrag over te maken naar (één van) de landelijke Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), waarbij een bedrag van één euro per inwoner van Tilburg wordt gehanteerd, in ieder geval sprake is van de volgende omstandigheden:
a. In het getroffen land ontbreken de financiële middelen om noodhulp te verlenen aan de slachtoffers.
b. Minimaal één van de landelijke Samenwerkende Hulporganisaties is actief in het rampgebied en staat open voor het ontvangen van donaties. Met andere woorden: financiële donaties kunnen ook besteed worden.

En daarnaast sprake is van één van onderstaande omstandigheden:
c. Tilburgers zijn erg betrokken bij de slachtoffers van de ramp. Het draagvlak binnen de Tilburgse samenleving om financieel bij te dragen aan noodhulp is groot.
d. Landelijk is er veel aandacht voor de ramp. De betrokkenheid vanuit de Nederlandse samenleving is groot."

Doordat aan voldoende uitgangspunten werd voldaan, kwam het College met het voorstel om €1 per Tilburgse inwoner te doneren aan de samenwerkende hulporganisaties in het Midden-Oosten zodat zij in staat zijn om te zorgen voor voedsel, schoon drinkwater, medische zorg, tijdelijk onderdak en hulp bij traumaverwerking. Tilburg kiest daarbij geen partij in de oorlog, door te doneren aan Giro555 die de burgerslachtoffers in alle getroffen gebieden ondersteund.

Freke Schellekens sprak bij het aannemen van het voorstel in de Raad: "Waar oorlog is, zijn slachtoffers. Waar gevochten wordt, zijn gewonden. Waar haat is, vallen tranen. Waar strijd is, zijn verliezers. En waar hulp geboden kan worden, daar staan Tilburgers. De onrust in het Midden-Oosten woekert al langer en de afgelopen jaren en maanden hebben we gezien dat Nederland en zeker ook Tilburgers betrokken zijn bij de slachtoffers. Slachtoffers aan beiden zeiden.

In Tilburg hebben we de middelen om hulp te bieden en het sluit bovendien ook aan bij de kaders die we gezamenlijk als raad hebben gesteld deze zomer.

GroenLinks stemt voor het voorstel om noodhulp te bieden." 

Lees meer over de donatie aan de samenwerkende hulporganisaties in het Midden-Oosten op onze website: Raadsvoorstel Noodhulp Slachtoffers Midden-Oosten