Zo’n twee jaar geleden kwam de Energiefabriek013 met het initiatief om een burgerberaad te organiseren over de energietransitie: daarmee bedoelen we de overgang van het gebruik van fossiele energiebronnen naar duurzaam opgewekte energiebronnen. Sindsdien is de Energiefabriek013 met het college in overleg geweest, en in december was het dan eindelijk zover: de raad kon het verzoek bespreken.  

GroenLinks vindt het van groot belang dat Tilburg verduurzaamt en dat iedereen in onze stad – ongeacht iemands portemonnee – kan profiteren van een duurzaam, comfortabel warm huis. Een rechtvaardige energietransitie vinden we dan ook van groot belang en we waarderen de inzet van de Energiefabriek013. Ook zijn we voorstander van het organiseren van een burgerberaad. 
Toch hebben we nog veel gedebatteerd in de raad over het verzoek. Het college wilde het verzoek in eerste instantie afwijzen, omdat het uitvoeren van een burgerberaad volgens de oorspronkelijk door de raad vastgestelde spelregels ten koste zou gaan van de snelheid van de energietransitie. We zouden anderhalf jaar geen besluiten kunnen nemen over voorstellen. Terwijl het college dit jaar nog komt met een uiterst belangrijk uitvoeringsprogramma waarin duidelijk wordt hoe Tilburg met flinke extra investeringen de energiedoelen wil gaan bereiken. En we als raad dit jaar nog besluiten gaan nemen over warmtenetten en isolatieprojecten. GroenLinks wil hier geen vertraging op.  

Uiteindelijk heeft GroenLinks samen met enkele andere partijen gewerkt aan een amendement dat is aangenomen. Hiermee is het raadsbesluit aangepast; er wordt wél een burgerberaad georganiseerd; maar we kunnen ondertussen wél volle kracht blijven gaan met de noodzakelijke energietransitie projecten. 

Het college en de Energiefabriek013 werken nu een plan van aanpak uit dat in het college in het eerste kwartaal van 2025 aan de gemeenteraad voorlegt. Het burgerberaad kan daarna van start. 

Wil je meer weten? Benader raadsleden Nicky of Arne!