Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen. Beleggers en speculanten handelen in woningen en zorgen daarmee ervoor dat er minder betaalbare woningen beschikbaar zijn voor Tilburgers. GroenLinks is daarom blij dat er per 1 september 2022 in vrijwel alle Tilburgse wijken opkoopbescherming wordt ingevoerd voor woningen met een WOZ-waarde tot €355.000,-: het bedrag waarbij kopers nog gebruik kunnen maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit betekent dat een koper de eerste jaren na het kopen van een woning hier zelf in moet wonen, afgezien van bepaalde uitzonderingen. 

Schaarste en leefbaarheid rechtvaardigen de maatregel, maar dit moet juridisch wel goed onderbouwd worden. Om deze reden heeft Tilburg ervoor gekozen om vrijwel de gehele stad onder de opkoopbescherming te laten vallen, met uitzondering van delen van de Reeshof en de Blaak. GroenLinks Tilburg vindt dit een belangrijk begin en is blij dat dankzij een motie van o.a. GroenLinks ook de dorpen meegenomen worden, maar wil wel scherp in de gaten houden of de situatie in de Reeshof en de Blaak beheersbaar blijft. Anders moet ook daar de opkoopbescherming worden ingevoerd. GroenLinks heeft van het college de toezegging gekregen dat de nieuwe regeling daarom binnen een jaar wordt geëvalueerd.  

De wet die de opkoopbescherming mogelijk maakt, doet dat vooralsnog alleen voor  bestaande woningen, geen nieuwbouw. GroenLinks Tilburg wil dat een zelfbewoningsplicht voor zowel nieuwbouw- als bestaande woningen zo snel mogelijk wordt gemaakt via landelijke wetgeving.   

Doordat de opkoopbescherming wordt ingevoerd, maakt Tilburg per 1 september ook weer nieuwe kamerverhuur mogelijk, zij het onder voorwaarden. Die mogelijkheid was vanaf 2020 tijdelijk stopgezet, omdat er op een aantal plaatsen in Tilburg sprake is van overlast door overmatige kamerbewoning. De behoefte aan nieuwe, kwalitatief goede kamers voor studenten en internationale medewerkers is echter enorm. GroenLinks ziet dagelijks de schrijnende situaties die ontstaan als het gevolg van de tekorten aan studentenhuisvesting en wil dat deze zo snel mogelijk worden opgelost. Tegelijkertijd moeten we de leefbaarheid in de stad op orde houden. Op veel plekken in de stad passen studentenkamers prima in de wijk, maar we zien helaas ook situaties waar dat niet het geval is. Bijvoorbeeld als er in gebieden heel veel kamerbewoning bij elkaar is, of omdat er overlast wordt veroorzaakt. Om die reden worden diverse voorwaarden en handhavingsmaatregelen mogelijk gemaakt via de nieuwe huisvestingsverordening. Het goede gesprek tussen buurtbewoners is de basis om de leefbaarheid in de wijken op peil te houden, maar als die onvoldoende resultaat hebben kan de vergunning van verkamerde panden ook worden ingetrokken.