Graag geven we weer een update over Wijkevoort naar aanleiding van het raadsdebat over een inleidend verzoek voor een referendum.
Waarom heeft GroenLinks ingestemd met de ontwikkeling van bedrijventerrein Wijkevoort?
GroenLinks heeft de plannen voor Wijkevoort zo’n 20 jaar tegen kunnen houden, omdat er nog voldoende plek was op bestaande bedrijventerreinen. Dat is de laatste jaren niet meer zo. Het besluit in te stemmen met Wijkevoort is in de begin 2018 genomen. Omdat er toen zo’n grote meerderheid in de gemeenteraad achter dit plan stond schaarden we ons hier ook achter om zo maximaal invloed uit te oefenen dat het een zo groen en duurzaam mogelijk bedrijventerrein zou worden met toegevoegde waarde voor de werkgelegenheid.
In het begin van deze raadsperiode lagen er niet alleen plannen voor Wijkevoort, maar ook voor de ontwikkeling van Zwaluwenbunders. Twee bedrijventerreinen ontwikkelen is voor ons niet acceptabel. Met de “nota toekomstbestendige werklocaties 2020-2025” werd er in september dan ook voor gekozen om Zwaluwenbunders definitief niet te ontwikkelen tot bedrijventerrein. De keus voor Wijkevoort werd herbevestigd en we hebben extra eisen gesteld aan de plannen, bovenop de strenge eisen die er al lagen. Wat ons betreft is dit agrarisch gebied binnen de grenzen van de Tangent, A58 en de Leij de minst slechte plek. Lees er hier meer over https://tilburg.groenlinks.nl/nieuws/wijkevoort-hoe-staat-het-er-nu-voor
Waarom heeft GroenLinks ingestemd met het collegeadvies om een inleidend verzoek voor een referendum over Wijkevoort, te weigeren?
Onze gemeenteraad heeft een referendumverordening waarmee het voor inwoners mogelijk wordt een referendum te organiseren over gemeentelijke besluiten. Als raad hebben we daarbij ook spelregels opgesteld, wanneer je dit instrument wel of niet kan gebruiken. Een van die spelregels is dat een verzoek niet kan gaan over een onderwerp waar al eerder een besluit over genomen is. Omdat er over Wijkevoort al een besluit is genomen in 2018, kan er nu geen referendum over worden georganiseerd. Andersom geldt ook: als er geen weigeringsgrond is, dan moeten we een referendumverzoek toestaan. Deze spelregels zijn ervoor om willekeur te voorkomen, en dat het wel of niet toe staan van een referendumverzoek niet afhankelijk wordt van het onderwerp. Dat is tenminste de bedoeling.
Wel vinden we dat het voor inwoners veel duidelijker moet zijn dat er de mogelijkheid voor een referendum bestaat, en wanneer dit instrument gebruikt kan worden en op welke manier. De onvrede hierover is begrijpelijk. Daarom moet de communicatie over dit instrument verbeterd worden. Hier gaan we als raad op een later moment over in gesprek. Bekijk de spreektekst.
Wat zou het betekenen als het besluit over Wijkevoort wordt teruggedraaid?
In de nota toekomstbestendige werklocaties is besloten prioriteit te geven aan Wijkevoort, en Zwaluwenbunders definitief niet te ontwikkelen tot bedrijventerrein. Deze keuzes zijn onlosmakelijk verbonden: Indien dit besluit wordt opengebroken komt Zwaluwenbunders weer terug in beeld. Dan is de discussie niet weg, maar verplaatst, naar een wat ons betreft minder geschikte locatie.
Tot slot
GroenLinks staat voor een duurzame economie en doen het maximale om daar invloed op uit te oefenen. In een coalitie werk je samen met andere partijen en is het geven en nemen, waardoor je nooit 100% je eigen verkiezingsprogramma waar kunt maken. Door deel te nemen realiseren we echter ook onze doelen met de ontwikkeling van de landschapsparken Moerenburg, Stadsbos013 en Pauwels, natuurontwikkeling in en om de stad, inzet op duurzame mobiliteit maar bijvoorbeeld ook de investeringen in een goed sociaal beleid en in een rijk cultureel aanbod. Lees hier meer over de inzet van GroenLinks in Tilburg https://tilburg.groenlinks.nl/nieuws