Dit wil GroenLinks de komende jaren realiseren voor studenten in Tilburg:
- Tilburg University, Fontys en Avans Hogeschool zijn de afgelopen jaren in omvang gegroeid. Dat leidt tot krapte in het aanbod voor studentenhuisvesting. Om die reden wil GroenLinks in de aankomende periode het aanbod studentenhuisvesting met 10% verhogen, vooral door grootschalige voorzieningen te bouwen, die niet aan de particuliere verhuur worden overgelaten. Ook pakt de gemeente met betrokken partijen haar rol om voor internationale studenten geschikte huisvesting te vinden. We zien daarbij kansen in de campusvorming in het Kenniskwartier (gebied Tilburg University – Avans – Fontys), maar ook in de Kanaalzone of de transformatie van het Voltcomplex.
- Alle Tilburgse leerlingen en studenten die een stage nodig hebben, moeten die kunnen krijgen. De gemeente neemt daarin haar verantwoordelijkheid en biedt zelf stageplaatsen aan met een fatsoenlijke beloning en spreekt bedrijven en instellingen aan op hun verantwoordelijkheid om voldoende stageplaatsen aan te bieden.
- Geen jongere mag worden afgeschreven. Iedereen die leerplichtig is, zit op school of volgt een passend traject om op een alternatieve manier startbekwaam de schoolloopbaan af te sluiten. Hierbij spelen opleidingen, bedrijven en organisaties (zoals Prins Heerlijk en R-Newt) een grote rol.
- GroenLinks wil het onderwijs stimuleren om wetenschap meer onder de mensen te krijgen. We kennen al de Night University en de kinderuniversiteit. GroenLinks wil ook de universiteit en hogeschool in de wijk: zomerschool, buurtcolleges en maatschappelijke debatten. De gemeente kan daarbij optreden als partner in inhoudelijke thema’s en de samenwerking faciliteren.
- Startende en kleine ondernemers zijn heel belangrijk voor nieuwe werkgelegenheid en het behouden van studenten en starters in de stad. We willen hen ondersteunen, onder meer met mogelijkheden voor huisvesting. We herontwikkelen lege panden en kantoren tot betaalbare én duurzame ruimte voor kunst en cultuur en voor startende ondernemers.
- We willen een toegankelijk en inclusief beweeg- en sportaanbod dat rekening houdt met diverse achtergronden, leeftijden en met behoeften van mensen met een ziekte of beperking. Met steun van de gemeente kunnen studentenverenigingen en andere sportaanbieders daarvoor ook aangepaste vormen van traditionele sporten ontwikkelen. Dat verlaagt de drempel om fysiek actief te zijn en gezond te blijven. We financieren de voorzieningen voor breedtesport en ongebonden sport en kunnen verbindingen stimuleren waarmee topsport bijdraagt aan de promotie van breedtesport of andere maatschappelijke doelen.
- We blijven ons inzetten voor een groenere en gezondere leefomgeving voor Tilburgers en hun (huis)dieren die uitnodigt om te bewegen en ontmoeten. Daarvoor wil GroenLinks de natuur in en om de stad verder versterken, waaronder onze stadsregionale parken Landschapspark Pauwels, Stadsbos 013 en Moerenburg-Koningshoeven. We geven ruim baan aan voetgangers, fietsen en het openbaar vervoer. Dat is goed voor het klimaat, de luchtkwaliteit en onze gezondheid.
- We bestrijden ‘energiearmoede’ en zorgen ervoor dat ook studenten kunnen profiteren van duurzame energie en goed geïsoleerde woningen. De gemeente zorgt er met de woningcorporaties voor dat alle sociale huurwoningen voor 2030 goed geïsoleerd en energiezuinig zijn (ten minste op het niveau van energielabel B). Huishoudens met lage inkomens en studenten krijgen gratis advies en hulpmiddelen voor energiebesparing en financiële steun. Zo verlagen we energierekeningen, verhogen we het comfort in de woningen én sparen we het milieu.
- We blijven verbinding en diversiteit vieren en staan positief tegenover bestaande en nieuwe kleurrijke evenementen in onze stad, zoals Carnaval, Roze Maandag, een Tilburgse Pride, Werelddag van de culturele diversiteit, Iftar-maaltijden, Keti Koti, een Zomercarnaval of een Bevrijdingsfestival. We ondersteunen kunst en cultuur en evenementen die diversiteit en verbinding bevorderen. We zetten ons in voor een rijk en divers aanbod, met zowel grote publiekstrekkers als poppodium 013, Natuurmuseum en de Stadsschouwburg, maar ook ruimte voor kleinschalige producties en vernieuwende initiatieven zoals Kaapstad en Circolo. We geven ook ruimte aan creatieve studenten van Fontys en ROC om hun talenten te laten zien aan de stad en dorpen.
- We pakken discriminatie, racisme, seksisme en homohaat stevig aan. Organisaties en bedrijven die zich hier schuldig aan maken, kunnen hun vergunning verliezen. Bij discriminatie in de horeca treedt de burgemeester handhavend op zodat veilig uitgaan de norm wordt in Tilburg. De gemeente bestrijdt samen met werkgevers discriminatie en onveilige werkomstandigheden op de werkvloer. We moedigen inwoners aan discriminatie te melden en het loket hiervoor maken we beter zichtbaar.